Ta ner tak och 150 år gammalt damm

Att vi inte städat på övervåningen har vi fått känna på. När man stoppar in kofoten och bänder lite på det som ska ner så regnar det spån och damm i ögonen. Kan knappt se nåt på kvällarna. Vi har börjat med "matsalstaket", rummet som vi hade som vardagsrum när vi flyttade in. Först var det takskivor, sen spänntak, sen pärlspont och sist de breda och äldsta takbrädorna. Den bredaste brädan på det gamla taket är 30 cm, det är inget som man hittar på brädgårn idag.

Vi har fått fram de stora bjälkarna som ser ut att vara i bra skick. Jag som tidigare inte varit intresserad av gamla hus ryser nu när jag ser vad som finns vid alla väggar och tak och hur folk byggt upp detta för så länge sen. Så mycket historia det bär med sig.



Pärlspont


Det äldsta taket


Den bredaste brädan


Allt tak borta och bjälkarna framme och jag hoppas så på att de ska fortsätta synas


Spånfritt

Nästan. Vi behöver sopa och dammsuga för att få det bra men frågan är om det inte är jobb i onödan. Kanske är bättre att börja ta loss taket och så får det ramla ned i vardagrummet på bottenvåningen och så får vi sopa där. När vi tog bort spänntaket där nere så såg vi en gammal fuktskada som beror på att det regnat in för mååånga år sen. Det var inget de brydde sig om när de satte upp spänntaket på 60-talet. Nu när spånet åkt ut så gick smulades brädorna sönder och det gör inget för de kan ersättas men det som oroar oss är bjälkarna som också tagit stryk av fukten. Hoppas verkligen att de kan fixas nu när vi fått fram fyra snygga (vad vi tror nu) bjälkar som ska vara synliga i vardagrummet på bottenvåningen. I o med att bjälkarna ska vara synliga så höjs taket med 20 cm och sen ska golvet sänkas lite så det blir nästan 2,30 i takhöjd. Agilitytunnel har varit toppen i spånjobbet och hade vi kört på säckmetoden så hade vi varit klara om några veckor.





Några golvbrädor kvar för att kunna gå där


Gamla fuktskadan


En liten del av spånet som vi fått ut

För hundra år sen..

Skulle man köpa hästprylar år 1913 så var priserna lite annorlunda mot idag. Vad sägs om ett bett för 50 öre, tömmar 2,25-6 kr, fodertornister för 1,60 kr, regntäcke 1,60kr, täckgjord 85 öre, piska 0,90-1,95 kr.

Vissa saker var förordnade av "djurskyddsföreningen". Bra att det fanns de som brydde sig om arbetshästarna!

Synd att annonsbladet är så slitet och smutsigt för det här skulle jag gärna behålla.









Våffeldagen

Klart att det blir våfflor idag. Snart kommer det folk och amstafftiken är med, spännande att se hur surgubben reagerar. Idag blev det vilodag från renovering och det blev städning istället. Känns som att man ska hosta upp lungorna så nu är det mindre dammigt och i helgen  ska skitarbetet fortsätta där uppe och dessutom blir det huvudstadsbesök.


Spån i massor

Tungt och dammigt arbete är det som gäller här hemma. Nu händer det inget för det blåser så mycket ute och då får kroppen vila. Munskyddet är brunt på en halvtimme och ögonen svider. Det är riktigt hårt packad halm och spån men det har ju legat där i 150 år.



Agilityunneln blir för kort på den sidan där det blåser minst men det funkar


Har skyfflat en del av spånet i en hög så det bara kan slängas ut när det inte är storm


Julkort från 1919


Delar av tidningar från 1862 och 1884


Utgifter el grande

Tanken är att vardagrummet på undervåningen ska vara klar till hösten/vintern...elle ja det måste vara klart för att vi ska kunna överleva en vinter till här. Det innebär mycket slit och även en hel del utgifter. Jag har börjat räkna en del på vad det kommer kosta och en lottovinst skulle passa perfekt. Och jag har inte ens börjat räkna på vad nya badrummet och renovering av det gamla kommer kosta och där måste vi ha in offerter. En ny parytterdörr är på väg också och de är inte gratis. Det kostar för mycket att renovera :)


                              
                  
                                                                    

                            

      


På inköpslistan:
Pelletskamin
Golv
Reglar och övrigt virke
Bokhyllor, skåp
Soffa+fåtölj
Elmaterial
Bröstpanel
Tapet
Isolering

En vecka utan fröken

Vi har varit utan det söta amstafftiken i en vecka. Det funkar inte med surfarbror. Han var elak mot henne, bet henne i bakbenen och halsen. Men vi kommer nog prova att släppa ihop dom snart, kanske han kan acceptera henne när hon börjat löpa. Tomt är det, vovven tycker det är skönt men vi tycker det är tråkigt.



Lite mys

Golv på väg bort

Har nu börjat ta bort golvet i stora rummet på övervåningen. Det är långa fina brädor men det är svårt att hålla dom i bra skick för de är spikade i varje regel. Vi hade tänkt ha kvar det golvet och slipa det men det får bli ett nytt golv istället, det blev ingen besparing där. Hittade också den gamla dörröppningen till min WIC. Kanske att man öppnar upp där i framtiden när detta rum är klart och vi har en eldstad som kan värma ordentligt. Inget beslut som behöver göras på ett par år så min WIC får jag behålla ett tag till :)



Oj så mycket skräp som ska ut


Gamla öppningen

Mer snö

Här jublar vi inte. Det blir till att skotta och hoppas att plogbilen tar vägen också för nu är man nästan insnöad. Eftersom det är kallt i hallarna och vi går mycket mellan vardagsrum och kök så har vi lagt en matta för för att inte förfrysa fötterna. Det funkar men är ändå inte skönt att gå på så igår la jag ut plast (som jag inte vet vad det heter) och nu kan man stå där och det blir inte kallt. Våren verkar ju inte vara på väg så den här lösningen passar perfekt nu. Det är mycket öppna och stänga dörrar här för att inte släppa in kylan i rummen vi använder och det är ett tråkigt vardagsliv och ingenting man kan tänka sig leva med länge, vi har hållt på ett år och det gnager på en att leva så här halvdant.







Tomt

Nu är många timmars jobb med packande och flyttande över. Det enda som inte lämnat huset är ett linneskåp som inte kommer ner för trappen. Det är antagligen inflyttat i huset genom ett fönsterhål och får åka ut den vägen också när vi ändå ska byta några fönster sen. Underdelen är inte så tung men överdelen med glasdörrar vägde en hel del. Nu får de stå i hallen på övervåningen så de inte är i vägen när det ska lossas brädor och skyfflas spån.



Tömt och sopat


Här blev det trångt och mörkt

Soffa

Som vanligt när man planerar ett nytt rum i detta hus så kommer tankarna på inredning och möbler även om det är flera månader kvar tills man kan börja inreda och möblera. Men jag tycker att det blir mer motiverande att hålla på och man kan föreställa sig hur det kommer se ut i byggkaoset. I den nya vardagsrummet kommer matsalbordet och de 8 stolarna att stå, det kommer finnas pelletskamin, tv, bokhyllor, buffé och soffa/fåtöljer. Har tänkt en modern soffa med divan ett tag men det kommer absolut inte passa in så det lutar åt en howardsoffa och några snygga fåtäljer. Dock inte så ljus som Fredde och Mickan har i solsidan men kanske grå eller mönstrad.








Agilitytunnel

Kan ni gissa vad jag ska ha den till? Till hundarna? Näääää, jag ska ha den att slänga spån i. Jag tänker inte springa med säckar i trappen igen, speciellt inte nu när det är renoverat i hallarna. Det är så stor yta som ska tömmas (30 kvm) så det måste finnas ett smidigare sätt tänkte jag. På nåt sätt ska tunneln fästas vid ett fönster och sen ska det stå en kärra under som då får tömmas ganska ofta men det blir betydligt lättare än att fylla säckar och tömma dom. En spånsug är ett alternativ, vet inte vad de kostar att hyra, men det kan finnas både roliga och fina saker i spånet som ska bevaras.


Stämningen

Mellan vovvarna är det sådär. Vår hane är en riktig surgubbe och har svårt att acceptera den nya tjejen. Ibland går det bra och de myser tillsammans men när hon bjuder upp till lek så ska han sätta henne på plats och när han gjort det så fortsätter han bara. Vissa stunder ignorerar han henne och vissa stunder så ska han ha stenkoll på vad hon gör. Hon försökte ligga och vila på hans fatboy men fick bara plats med rumpan för han vägrade flytta på sig, skulle ligga i mitten och ingen fick flytta på honom. Hon fick en egen bädd och nu slappnar de av när de har "sin" plats. Hon gör allt för att vara till lags, hon flyttar på sig, lyssnar hela tiden och söker mycket ögonkontakt. De är varandras motsatser :)










Mycket händer

Just nu är det en del förändringar som sker i livet. Hjärnan går ibland på högvarv och en del val ska göras. Skulle behöva 20 byggarbetare hit, gratis :) När våren kommer så sätter alla byggprojekt igång och jag vill som vanligt ha klart allt på en gång. Blir spännande att se när allt kommer igång. Vår NU tack!



Goda godishjärnor

Vovvarna

Har just nu hemma en amstafftik på prov. Hon är en  vacker tjej på 8 månader men är väldigt mjuk och alldeles för undergiven. Hon har respekt för nya människor och det är ju inte lätt om man ska bli utställd och en domare ska titta och känna. Vi är ju inte intresserade av det utan vill ha en kompis till. Det var inte kärlek vid första ögonkastet då de rök ihop hos den nuvarande ägaren men hemma har det gått bättre. Även om vår vovve morrade friskt när hon la sig mot honom när de sov inatt. Hon är jättemysig och lyhörd, hoppas det kommer funka.




Så skönt!

Det gick tydligen bra på intervjuerna för jag blev erbjuden jobb (sem.vik) på båda. Ska fundera lite över helgen och väga nack- och fördelar men har i stort sett bestämt mig. Hade varit mycket enklare om jag inte hade nåt val men man får se det som att man har vunnit bland många ansökningar och urval. Nu blir det nog mycket jobb under 4-5 månader.



Äntligen ett blogginlägg

Jag är rätt trött i kolan om man säger så. Har haft några anställningsintervjuer som nu är avklarade och jag hoppas på det bästa. Annars har vi rensat lite i källarstugan för att kunna flytta över byggmaterial och verktyg dit så det kan röjas golv och tak i boningshuset.











Tanken är att det ska fungera som gäststuga nån gång i framtiden när vi har tid att renovera det.

RSS 2.0