Synlig timmervägg?

Det är inte dags för nån renovering i lilla sovrummet/förvaringsrummet på övervåningen men eftersom det ska dras vattenledningar dit och element ska upp så måste en del fixas. Man har sett en del av timmerväggen där den lilla murstocken stod och den ser ut att vara i gott skick. Har nu rivit lite vägg där ledningarna ska gå och som det ser ut så blir det en synlig timmervägg i vitt. Tyvärr är stockarna avhuggna där murstocken satt så det skiljer på tjocklek men det kanske inte märks så mycket sen.
Tidningspapper på väggen från år 1916


I detta hörn fanns murstocken


Första advent

Här blir det ingen adventsstädning då det inte är nån idé. Det är damm och smuts överallt. Inte heller så kul att adventspynta när det är byggkaos men lite ljusstakar och stjärnor är uppe. Bilder:
I det nuvarande och nya vardagsrummet finns sånna ljustakar


Hallen övervåning


Sovrummet


Grovfarstun


Lite "pynt" i krukorna

Tävlar

Jag är med och tävlar om en ONEPIECE hos Its a house!!!


Klicka på bilden för att komma till tävlingen!

Plusgrader och snöfritt

Är verkligen glad åt vädret just nu. Den håller elkostnaderna nere och renoveringen kan flyta på bättre. Jag har dock gått och blivit förkyld men då har jag tid för ett blogginlägg. Det har skett mycket ändringar på värmefronten. Från bergslagskamin/kakelugn till pelletskamin, till tillfällig kamin, till kakelugnspanna och sen nu, slutligen (!?) en kökspanna. Efter mycket diskussion och magkänsla så är idén på kakelugnspanna avskaffad, vi har fel dimension på rökrör och behöver rökgasfläkt vilket innebär både extra kostnader och arbete. Det blir vedspisen i köket som åker ut. En kökspanna är redan beställd men nu måste man fint vänta på kommunens pappersvändning så man kan få installera den också. Rörmokare ska dra in ledningar och element och sätta in en ackumulatortank med alla möjliga tillbehör. Budgeten är spräckt men vad gör man inte för att få värme i huset :/
Där kakelugnspanna skulle stå, i vardagsrummet, blir det en gammal kakelugn. Har funderar på rörspis men när man ändå håller på så vill vi ha en riktig kakelugn och det är mycket snyggare.
Letar kakelugnar för fullt

I helgen ska värmegolvet läggas. Spännande hur det ska gå...

Träbets

Takbjälkarna i vardagsrummet har inte varit de snyggaste och i bästa skicket. Efter att ha målat taket vitt så bestämdes det att takbjälkarna inte ska vara vita utan trärena. Tre av de fyra har lagats och nu fick de bli mörka med hjälp av träbets. Mycket pill med pensel och svamp men resultatet blev över förväntan. Riktigt nöjda är vi. En bjälke kvar att göra men nu har man tränat upp sig lite.

En obetsad och en betsad


Snygg mörkare bjälke där man fortfarande kan se ådringen


Har använt bloom mörkbrunSnart ska vi åka och mysa med en 1,5 vecka gammal bäbis :)

Kaos i badrum

Kom hem idag till ett mindre kaos. Varmvattenberedaren är borta och en tillfällig inkoppling med en beredare på 60 liter finns nu i nya badrummet. Det blir prio ett att "riva" det gamla badrummet och fixa fuktskadan för att få plats med ackumulatortank. Inte helt optimalt eftersom vi inte börjat rena vattnet ännu och inte vill att blandare, väggar och golv i brunt.Varmvattenberedare borta


Lilla varmvattenberedaren och toastol på plats


Tillfälliga plaströr

Creme brulee

Om man som jag är creme brulee-älskare och vill ha en snabb lösning på detta så har EKSTRÖMS kommit med tre nya kylda desserter och en är just denna. Smakar helt ok och den är äggfri :)
Byta dörr mellan kök och vardagsrum

Inte så mycket lust finns det här just nu, vi gör för att vi måste. Känner att en paus skulle behövas med det går inte. I veckan kommer rörmokaren för att börja dra in rör och sätta in element. Ska bli spännande. Värmekällan är till 99% bestämd. Ytterliggare en käpp i hjulet är nu den nya plan- och bygglagen som började gälla 2 maj i år. Nu ska det skickas en anmälan men en massa papper och planritningar till kommunen som ska godkännas innan man får börja installera eldstaden. Efter installation ska en skorstensfejarmästare göra en installationsbesiktning och en kontrollplan ska skickas in till kommunen och efter ett beslut där får man börja elda. Flera veckor kommer det ta nu innan vi kommer igång. Självklart kostar detta också, tror det är minst 2000kr som vi får betala bara för att kommunen tittar på våra papper. Sen tillkommer sotarens avgifter. Idiotisk lag som bara ställer till det och kostar extra. Mådde inte bra när man fick reda på detta.


Nog om alla tråkigheter. En gammal ful dörr byttes mot en ännu äldre och mer sliten dörr. Den kan behöva lite omvårdnad nån gång i framtiden när det finns tid....o lust.50-tals dörren


Dörrkarmen kvar att byta


På plats


Så här ser det ut från vardagsrummetLångt mellan inläggen

Tidsbrist är det nu. Är borta hela dagarna så man är aldrig i huset när det är ljust vilket försvårar renovering trots bygglampor. Sen är det mycket uppgifter som ska göras på fritiden som tillhör jobbet så allt kör ihop sig. I helgen var vi i alla fall lediga och jag sköt på mina hemuppgifter så det kapades foder och de fick bli vita och så även tre fönster i vardagsrummet. Alla som målat fönster vet ju att det tar TID och det är mycket tejpande. Även taklist har målats och satts på plats. Det går sakta framåt och nu skulle man behöva mer tid till allt, varje dag planeras noga så allt ska ske på rätt tid. Kör det ihop sig så är jag nära ett nervsammanbrott och det har jag varit flera gånger nu. Bara tanken på att vardagsrummet och badrummet skulle vara klart till 1 oktober och nu vet vi inte när det blir. Sover dåligt och har ständig huvudvärk men försöker stå ut.
Taklist i samma färg som väggen och vitt fönster


Mycket foderAllhelgona

Har varit och tänt ljus på några gravar. Så mycket ljus som lyste och massor med folk. En helg då man verkligen tänker på nära och kära som inte finns med längre. Nu väntar vänner och god mat, man får passa på de helger man är ledig och renoveringen kan inte hålla på hela kvällarna.
Rörmokare har varit här

och fixat med rören i badrummet. Vi har utanpåliggande rör och då är det bästa att dra rören till duschen överifrån. Men det skulle bli riktigt fult och därför lät vi rören fortsätta vidare förbi handfaten och sen upp till duschblandarna. Dessutom var blandarfästen gjort så att det skulle sitta nedåt annars hamnade HAFA-texten upp och ner. Nu när man ser resultatet är vi glada att det inte blev rör från takhöjd och ner.
Rören klara till blandarna


Tvättställsblandarna är också inkopplade

RSS 2.0